De familie Van Blitterswijk-Veer was op dinsdag 9 april 65 jaar getouwd. (Foto: Max Timons)
De familie Van Blitterswijk-Veer was op dinsdag 9 april 65 jaar getouwd. (Foto: Max Timons) (Foto: )

Familie Van Blitterswijk-Veer uit Elst 65 jaar getrouwd

Elst - De familie Van Blitterswijk-Veer werd op dinsdag 9 april vereerd met een mooi boeket bloemen en een persoonlijk bezoek van de burgemeester van Rhenen, Hans van der Pas, wegens hun 65-jarig huwelijk.

Adriaan (86); "Ik ben geboren in Amerongen bij de oude steenfabriek. Die stond op de plaats waar nu de stuw is, bij het Eiland van Maurik. Na mijn schooltijd heb ik drie jaar bij de Ritmeester in Veenendaal gewerkt om daarna in Zeist bij Sola te gaan werken. Dat heb ik twaalf jaar gedaan en wilde eens wat anders. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben in 1963 in Amerongen voor mijzelf begonnen met polijsten en slijpen van bestek. Slijp- en Polijstbedrijf Van Blitterswijk werd opgericht.''

Druk

''Al snel kreeg ik het druk en moest mijn vrouw bijspringen om de bestellingen in te pakken en verzendklaar maken. Na mijn pensionering hebben mijn kleinzoon en schoonzoon in 1997 het bedrijf overgenomen. Slijp- en polijstbedrijf Van Blitterswijk bestaat nog steeds. Zij zijn, voor zover ik weet, nog de enigen die dit werk doen momenteel. Vroeger waren er wel zo'n vijftien soortgelijke bedrijven in de regio. Ik heb best nog wel veel hobby's. Vroeger fotografeerde ik vrij veel en ben ik lid geweest van de Rhenense fotoclub Lens&Leut. Ook sportte ik veel. Nu kijk ik er alleen nog naar. Van schaatsen tot wielrennen, van voetbal tot zwemmen. Daarnaast hebben we een heel mooie tuin en die houd ik zelf zoveel mogelijk in stand. Al krijg ik hier en daar nu wel steeds wat meer hulp. Men zegt wel eens: 'dit is geen tuin, dit is een park'! Dan heb je wel eer van je werk."

Veenendaal

Greet van Blitterswijk-Veer; (85) "Ik ben geboren in Veenendaal en na mijn lagere school ben ik begonnen met werken bij Hollandia in Veenendaal. Daar maakte ik de naadjes in de kousen dus het naadje van de kous ken ik wel. Na ongeveer een jaar ben ik bij Frisia Wolspinnerij gaan werken in de pakkamer. Dit heb ik tot mijn trouwen gedaan. In 1954 zijn we getrouwd en werd ik huisvrouw. In die tijd was het zo dat als je trouwde, je als vrouw het huishouden ging doen. De eerste anderhalf jaar van ons huwelijk hebben we in Elst ingewoond bij Oma Van Blitterswijk. Daarna zijn we naar Amerongen verhuisd. Na 23 jaar in Amerongen gewoond te hebben zijn we weer terug gegaan naar Elst waar we nu al zo'n 40 jaar wonen. We zijn ouders geworden van drie kinderen; twee zoons en een dochter. De oudste is helaas op 38-jarige leeftijd overleden. We zijn opa en oma van zeven kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen en er is nog één achterkleinkind op komst.''

Niet stilzitten

''Nadat de kinderen het huis uit waren ben ik niet stil gaan zitten, want; je moet niet achter de geraniums gaan zitten maar als je kunt, iets gaan doen. In de winter ben ik vaak achter de tafel te vinden met een grote legpuzzel. Dit vind ik fantastisch om te doen al vind ik een Sudoku puzzel of andere puzzels ook erg leuk.

Breien of naaien deed ik ook graag voor de kinderen en kleinkinderen. Van vestjes tot kniekousjes. Nog steeds brei ik wollen sokjes voor de achterkleinkinderen. Ook gaan we graag wandelen en hier kan ik met volle teugen van genieten. Gezellig winkelen met mijn dochter vind ik ook erg leuk. In de zomer stappen Adriaan en ik lekker op de fiets en leggen we zo'n 2500 km per jaar af.

In Ouwehands dierenpark is bij het schommelen de vonk overgeslagen. En we schommelen nog steeds voort."

Meer berichten