Maatschappelijke dag Van Lodenstein College (Kesteren) uitgevoerd in Veenendaal

Het was prachtig weer op donderdag 11 april toen bijna 80 leerlingen uit 4 havo van het Van Lodenstein College (locatie Kesteren) de handen uit de mouwen staken. Het betrof een Maatschappelijke Dag die via bemiddeling van Stichting Present Veenendaal kon plaats vinden.

Kesteren/Veenendaal - De school had een dergelijke dag eerder georganiseerd maar ondervonden dat het toch best ingewikkeld is om de juiste matchen te maken. Present kent de zorgverlenersmarkt in Veenendaal goed en heeft daarom korte lijntjes met de hulpverleners.

De leerlingen van het VLC hebben projecten uitgevoerd die achter de voordeur of bij zorginstellingen plaatsvonden. Onze burgermeester Gert-Jan Kats was door Present ambassadeur en CU raadslid Henk van Soest uitgenodigd om kennis te maken met het echte veldwerk van Present. Van Soest had ook Ronald Veen fractielid van de VVD meegenomen. Terwijl de burgemeester en Van Soest gesprekken voerde met de jongeren maakte Veen gebruik van de situatie om Present project coördinator Henriette de Man eens stevig te bevragen over de benodigde voorbereidingen van een dergelijke dag.

De heren bezochte een aantal zgn. "achter de voordeur projecten". In dit geval niet helemaal correct geformuleerd omdat de projecten met name vóór de voordeur plaatsvonden, nl. in de tuin. Binnen ons dorp is er een aanzienlijke groep bewoners die gezegend is met een zeer ruime tuin die meer onderhoud en aandacht vraagt dan de gezondheid toelaat. Door een dagdeel inzet van een eenmalige groep vrijwilligers is niet alleen de bewoner maar vaak de hele straat geholpen. Achter stand op tuinonderhoud verminderd veelal het woonplezier van meerdere personen.

Bij de projecten waar de burgermeester zijn neus om de hoek heeft gestoken was er een paar kuub zand door de firma Hardeman gesponsord. Er zijn tuinen leeggehaald en bestraat. Maar er was ook aandacht voor iets fleurigs door het planten van viooltjes die werden gesponsord vanuit het netwerk van de leerlingen zelf. De leerlingen zijn tussen 08.00 en 16.00 aan de slag geweest op ruim 14 verschillende locaties in Veenendaal. Ook hadden een aantal leerlingen met een trekker en aanhanger zich aangeboden als rijploeg om het vuil naar de stort te vervoeren. De leerlingen genoten zichtbaar van de dag en de hulpontvangers zijn ze enorm dankbaar. Present heeft de brug mogen slaan tussen de leerlingen en de hulpontvangers want tijdens de dag zijn mooie contacten ontstaan en werd het netwerk uitgebreid omdat buren die nieuwsgierig waren kwamen kijken.

Vaak is er sprake van schaamte en onmacht als personen het alleen niet redden. Dat is begrijpelijk, maar niet nodig en ook best jammer. Hulp vragen blijkt ingewikkelder dan hulp geven. Als oud leerling van het VLC was onze burgemeester extra gecharmeerd van deze dag. Hij vind het mooi dat er op deze manier naar elkaar wordt omgezien.

Meer berichten