Kinderen in de klas. Zo zaten ze dus heel vroeger! (Foto: Jan Woldberg)
Kinderen in de klas. Zo zaten ze dus heel vroeger! (Foto: Jan Woldberg) (Foto: )

Betuwse geschiedenis 'aaibaar' maken

Door Jan Woldberg

Ommeren - Op weg naar Culemborg benieuwd wat er achter de landbouwwerktuigen bij het streekmuseum Baron van Brakell schuilgaat? Hoog tijd voor een bezoekje aan dit museum. Een gesprek met de bevlogen bestuursleden Joke Honders en André van Ingen. Joke is de penningmeester en André is voorzitter van het Arend Datema instituut.

In het museum zijn het Heemkundig museum Ommeren, de Historische Kring Kesteren en Omgeving, het Arend Datema Instituut en het Boerenwagenmuseum Buren opgegaan. Het museum wil informeren over het verleden van de Betuwe en dat doet men met drie thema's: streekgeschiedenis, wonen en werken in de Betuwe en boerenwagens uit Rivierenland. Van Ingen: "Na mijn pensionering als directeur van Go-Tan kon ik mij volledig storten op mijn grote passie; de archeologie. Ik wil geschiedenis levend en aaibaar maken en daar ook de jeugd bij betrekken." Dat doe je volgens Van Ingen niet door een hoeveelheid scherven ten toon te stellen zonder verhaal over de herkomst en geschiedenis. Dit geldt ook voor lezingen.

De link zoeken met het Rivierengebied

Van Ingen: "Geen droog verhaal maar steeds de aansluiting zoeken naar de link met het rivierengebied." De lezing van Piet Verwoert over humor in Rivierenland was zo drukbezocht dat er plaatsen te kort waren." In het museum dartelen de kinderen van de Hervormde school De Wegwijzer uit Kesteren via een opdrachtenroute langs vitrines en boerenwagens. Honders: "Wij werken samen met scholen en hopen kinderen te interesseren in hun eigen geschiedenis."

De club vergrijst

"Dat is niet vanzelfsprekend want onze club vergrijst. Van de vierhonderd vrijwilligers is het merendeel boven de zeventig." Met nieuwe activiteiten hoopt men nieuwe leden te interesseren. Zo wordt 3 mei de ArcheoHotspot Baron van Brakell officieel geopend, waarna van 4 tot en met 11 mei iedereen welkom is. Van Ingen: "Tijdens de Nationale Romeinen week onthullen we een bijzondere vondst die we onlangs in de kelder van ons boerenwagenmuseum vonden." Op de Archeo Hotspot kan men kennismaken met archeologie en zelf onderzoek doen. En is men tijdens de Romeinenweek van 4 tot en met 12 mei welkom met eigen vondsten. Organisaties verspreid over het land bieden bijzondere en verrassende activiteiten aan voor jong en oud. Speciale aandacht is er dit keer voor het thema 'Waar zijn de vrouwen?'.

streekmuseumbaronvanbrakell.nl

Meer berichten