Tweede van links Thomas de Vree met tweede van rechts Bert-Jan Ruissen met SGP/CU-delegatie (Foto: Jan Woldberg)
Tweede van links Thomas de Vree met tweede van rechts Bert-Jan Ruissen met SGP/CU-delegatie (Foto: Jan Woldberg) (Foto: )

Lijsttrekker SGP in Neder-Betuwe

Door Jan Woldberg

Opheusden - Zaterdag 11 mei ging de SGP/CU verkiezingskaravaan voor Europa met SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen ( nr 2 op de gecombineerde CU/SGP lijst) letterlijk de boer op in Neder-Betuwe om zieltjes te winnen voor de Europese verkiezingen op 23 mei.

Het bezoek ging van start bij groothandel in groenten en fruit van oud SGP-raadslid Thomas de Vree en vervolgens werd de grootste boomkweker van Opheusden,combinatie Maurits aangedaan. Het bezoek werd afgesloten bij Champimer in Kesteren. Sinds 1988 produceert men samen met Van Soest,op innovatieve wijze diepgevroren champignons.

Bij het fruitbedrijf van oud-raadslid Thomas de Vree in Dodewaard stond een SGP/CU-delegatie, onder aanvoering van wethouder Hans Keuken, te wachten op hun Europese lijsttrekker. Rond 13.30 uur draaide de de campagnebus het terrein op en kon de rondleiding beginnen. Tijdens de wandeling langs de ontluikende fruitbomen vertelde Thomas met passie over zijn bedrijf dat door het gebruik van zonnepanelen helemaal energie neutraal kan draaien. Ruissen: "Voor de gewone burger lijkt Europa ver weg, maar is vaak te bepalend voor wat er in ons land gebeurt." Ruissen benadrukt dat er in Europa uniforme regels moeten komen op het gebied van bestrijdingsmiddelen. "Boeren en tuinders moeten de noodzakelijke investeringen kunnen doen om te kunnen blijven concurreren, vergroenen en de SGP wil daarbij helpen." In hun verkiezingsprogramma staat dat men liever gerichte betalingen voor milieu-investeringen ziet dan generieke vergroeningseisen.Na de rondleiding was er nog even de gelegenheid om Bert-Jan aan de tand te voelen over het Europastandpunt van de SGP. "Wij zijn niet tegen Europa maar wel kritisch en willen graag samenwerken maar wat ons betreft geen Superstaat waar Brussel de soevereiniteit van lidstaten inperkt", stelt hij.

'Geen Euroleger'

Ruissen: "Ik ben tegen een Europees leger want 'de zwaartmacht' moet in handen blijven van Nederland. Samenwerking binnen de NAVO is genoeg, als wij ervoor zorgen dat er effectiever wordt samengewerkt, ingekocht en de systemen op elkaar worden aangepast." Volgens Ruissen moet ons land aan haar verplichtingen gaan voldoen en het defensiebudget ophogen. Hij noemt ook nog de regeldruk van Europa en de uitdagingen rond immigratie waar Europa gezamenlijk een oplossing voor moet vinden.

Ethische thema's

In het Europarlement is tot nu toe samengewerkt met de conservatieven. Ruissen: "Dat is ons goed bevallen maar wij sluiten na de verkiezingen een andere combinatie niet uit." Hij geeft aan dat op het gebied van ethische dilemma's zoals bv abortus werd opgetrokken met de christelijke EVP. "Wij hebben geen Europese fractiediscipline en trekken regelmatig ons eigen plan."

Meer berichten