Twee studenten van Helicom geven uitleg over de boomkwekerij in Opheusden aan het koninklijk paar. (Foto: Marco Diepeveen)
Twee studenten van Helicom geven uitleg over de boomkwekerij in Opheusden aan het koninklijk paar. (Foto: Marco Diepeveen) (Foto: )

Geslaagd streekbezoek koningspaar

Tekst en foto's Marco Diepeveen

OPHEUSDEN - Onder een stralend oranjezonnetje hebben koning Willem-Alexander en koning Máxima woensdag kennisgemaakt met de paradepaardjes van de Betuwe. Het koninklijk paar trapte het streekbezoek af in Opheusden, waarna Tiel, Geldermalsen en Culemborg op het programma stonden.

Het leek wel een mini-Koningsdag, met het talrijke publiek verzameld voor het gemeentehuis. Zo'n 2.500 Oranjefans, waaronder ruim 1.000 scholieren, waren uitgelopen voor het eerste koninklijke streekbezoek aan de Betuwe. Ook de commissaris van de Koning was aanwezig. Bente van Wolfswinkel, kleindochter van wethouder Van Wolfswinkel, mocht koningin Máxima een boeket overhandigen. Het koninklijk paar schudde vervolgens de handen van toeschouwers, waarna het gezelschap in de koninklijke bus stapte.

Arbeidstekort

Bij laanboomkwekerij Volentis aan de Parallelweg wachtte onder ander het bestuur van boomkwekersorganisatie Tree Centre Opheusden. Voorzitter Kees van Rooijen gaf een korte presentatie van de ontwikkelingen in de Opheusdense laanboomteelt en toonde een voorlichtingsfilm. Het koningspaar luisterde en keek geboeid. "Op een oppervlakte van 1.500 hectare zijn 150 kwekers actief. Het gaat goed in de sector. Vorig jaar genereerden ze met elkaar 100 miljoen euro omzet. Meer dan 75 procent van de handel gaat naar het buitenland." Ondanks de jubelstemming liggen er wel specifieke opgaven voor de laanboomsector. Mede door het slechte imago valt het niet mee om voldoende werknemers te vinden. Vandaar dat arbeidsmigranten een steeds groeiend aandeel vormen. Daarnaast is biodiversiteit een belangrijk thema, zodat bij ziekten de branche minder kwetsbaar is.

Zeer geïnteresseerd

Harm Willemsen, beoogd directeur van Volentis, gaf een rondleiding en een toelichting op het bedrijf en de productieprocessen. Leerlingen van Helicon vmbo Kesteren gaven tekst en uitleg over hun opleiding en hun vaardigheden en demonstreerden ent- en kloontechnieken. Medewerkers van Volentis lieten een kluitenrooier werken. "Het was erg leuk om de koning en de koningin te ontmoeten", zegt Harm Willemsen. "De sfeer was meteen na aankomst heel ontspannend. Willem-Alexander en Máxima waren zeer geïnteresseerd en vroegen goed door. Met name het verhaal over opleiding sprak hen aan." Burgemeester Kottelenberg: "Je hoopt dat het programma goed verloopt en dat er zich geen incidenten of onvolkomenheden voordoen. Gelukkig liep alles perfect op rolletjes! Het was geweldig om de koning en koningin te laten kennismaken met Opheusden en de laanboomteelt. Máxima nam een exemplaar van de Laanboomroute mee. Dus wellicht komt de koninklijke familie ooit hier fietsen!"

Meer berichten