Huize Den Eng te Ommeren
Huize Den Eng te Ommeren (Foto: Jan Harteman)

Lezing over kastelen rondom Ommeren

Op maandag 24 juni wordt er in het Streekmuseum Baron van Brakell in Ommeren een lezing gegeven over de Kastelen en Landhuizen in de Neder-Betuwe.

Ommeren - Het is een lezing die in het teken staat van de kastelenexpositie die de gehele maand juli in het Streekmuseum Baron van Brakell gehouden wordt.

Joke Honders gaat u die avond vertellen over de talloze kastelen en adellijke huizen die in de Neder-Betuwe gestaan hebben. De nadruk ligt op de kastelen/huizen rondom Ommeren. Kastelen hebben altijd tot iedereens verbeelding gesproken en doen dat eigenlijk nog steeds. Onze streek was een paar eeuwen geleden nog rijk aan aanzienlijke gebouwen. Helaas zijn ze allemaal onder de slopershamer gekomen en verdwenen. Aan bod zullen komen Den Eng in Ommeren; Geldersweert en Blijwerve in Ingen; Den Oldenhof, Kermestein en de Tollenburg te Lienden en natuurlijk het eens zo machtige kasteel Ter Leede bij Kesteren! Het verhaal gaat niet alleen over de gebouwen, maar ook over de mensen die er woonden en die hun stempel hebben gedrukt op de dorpen in het gebied. Eén van de beruchtste personen in de geschiedenis van de regio Lienden was gravin Adela van Hamaland, die in Lienden bezittingen had en in de nabijheid van Lienden een tijnshof had. Was zij werkelijk een moordenares of werd zij soms in een kwaad daglicht gesteld? Straatnamen in Lienden herinneren nog altijd aan haar en haar vader graaf Wichman.

De lezing is gratis en begint om 20.00 uur. Hij is ook toegankelijk voor niet-leden van de Historische Kring Kesteren en Omstreken. Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig!

Meer berichten