V.l.n.r. Gerard Nieuwenhuis en Cees van Meer bij monument in wording. (Foto : Jan Woldberg)
V.l.n.r. Gerard Nieuwenhuis en Cees van Meer bij monument in wording. (Foto : Jan Woldberg) (Foto: )

Monument voor omgekomen piloten in Opheusden

Door Jan Woldberg

OPHEUSDEN - De gebeurtenissen rondom de neergestorte vliegtuigen in de tweede wereldoorlog mogen nooit worden vergeten. Daarom werken de gezamenlijke Comités 4/5 mei van Neder-Betuwe aan een blijvend monument, om de huidige- en toekomstige bewoners te herinneren aan de offers die de bemanningen van deze toestellen hebben gebracht. Offers, zodat wij in vrede al bijna 75 jaar in vrijheid kunnen leven.

De Tweede Wereldoorlog is in Neder-Betuwe niet zonder slag of stoot voorbijgegaan. Door de mislukte Operatie Market Garden werd Nederland nog niet bevrijd en kreeg met name west-Nederland te maken met de Hongerwinter.
Er zijn zestien geallieerde toestellen neergestort op het grondgebied van Neder-Betuwe, waarvan acht toestellen die deelnamen aan Market Garden.

Alle scholen betrokken

De gezamenlijke Comités 4 /5 mei in Neder-Betuwe schenken in dit gedenkjaar bijzondere aandacht aan deze gebeurtenissen en betrekken daarbij ook de scholen met een speciaal programma én plaatsing van een monument.
Komend vanuit Kesteren via de Parallelweg en over de Linge is dat monument in wording al goed zichtbaar. Bij deze eerste werkzaamheden van  Van der Bijl & Heierman b.v.  zijn twee van de initiatiefnemers Cees van Meer en Gerard Nieuwenhuis aanwezig. Van Meer: "Bij het monument komen bankjes en een informatiebord met verwijzing naar een speciale website voor meer informatie over de 16 neergestorte toestellen."

Ondernemers doen mee

"Het gedenkteken is ontworpen door landschapsarchitect Jan Bruyn, en heeft 40.000 euro gekost", vertelt Nieuwenhuis. De helft is voor rekening van de provincie en de rest legt de gemeente bij. Ook het bedrijfsleven speelt een grote rol, want alle werkzaamheden worden pro deo uitgevoerd."
Het monument bestaat uit een hoofdelement van damwand met een vliegtuigsilhouet en daarnaast rijen zuilen met daartussen beukenhagen. Elke zuil symboliseert een neergestort toestel en vermeldt het type vliegtuig dat neerkwam op het grondgebied van Neder-Betuwe tijdens de Tweede Wereldoorlog."
Nieuwenhuis en van Meer zouden het mooi vinden als er naast de herdenkingen in de dorpen jaarlijks bij het monument door de gezamenlijke 4/ 5 mei comités een gemeentelijke herdenking zou kunnen worden georganiseerd.

Duitsers een brug te ver

Waarom geen aandacht voor omgekomen Duitse piloten? Van Meer veklaart: "Dat is voor ons en onze bevolking op dit moment nog een brug te ver, wij concentreren ons nu op onze bevrijders."

Vrijdag 20 september is de onthulling van het monument waarvoor alle inwoners en in het bijzonder ook de leerlingen van alle scholen in Neder Betuwe zullen worden uitgenodigd.

Voor informatie : gerardnieuwenhuis@hotmail.com

Meer berichten