Leuk hoor die waterstralen. Lekker spelen ook, maar: met al die voorbijrijdende auto's vlak naast je. Wil je dat? (Foto: Marjolijn van den B.)
Leuk hoor die waterstralen. Lekker spelen ook, maar: met al die voorbijrijdende auto's vlak naast je. Wil je dat? (Foto: Marjolijn van den B.) (Foto: )

Ontzettend leuk die fontein in het centrum van Rhenen, maar...

Door Martin Brink

Rhenen - Water terug laten keren in het straatbeeld. Veel gemeenten doen dat. In Veenendaal werd enkele maanden geleden in de nieuwbouwwijk Oost in het plaveisel van de stoep een bed met waterstralen gerealiseerd. Op de vreemdste momenten komt daar water uit. Dat is ook in Rhenen Centrum het geval. Alleen, het probleem hier is: het ligt naast een zeer drukke weg...

Ontzettend leuk en een speeltje voor de kids, die waterstralen. Een hedendaagse vorm van de bekende Bedriegertjes van Kasteel Rosendael, zeg maar. Vergelijkbaar is eenzelfde 'fontein' tussen de Frederik van de Paltshof en de Herenstraat in het centrum van Rhenen. Twee jaar na de renovatie van het centrum werd hij dit voorjaar werkend gemaakt. Het blijkt een groot succes, vooral op zonnige dagen.

Zorgen

De jeugd maakt er gretig gebruik van. Want hoe spannend is het om jezelf onverwacht een nat pak te bezorgen. Zij gaan helemaal op in het spel. Bijgaande foto werd vorige week gemaakt. Eén van de moeders maakt zich toch wel zorgen met die drukke Herenstraat ernaast. Uiteraard letten ze goed op, ze zitten op de bankjes links, maar in het vuur van het spel kunnen kinderen zomaar de weg op vliegen. Net op het moment dat er iets langskomt... Kunnen er aan de wegzijde geen obstakels worden geplaatst of iets waardoor kinderen in hun enthousiasme niet de weg opvliegen, zo vraagt ze zich af.

Over nagedacht

Even nagevraagd bij de gemeente Rhenen. Een communicatiewoordvoerster vertelt dat er echt wel over na is gedacht. Het punt is: wat er ook aan gedaan wordt, het roept altijd weer andere problemen op. De woordvoerster: ''Bij de inrichting van het centrum hebben we daar zeker naar gekeken. In de planning is dat meegenomen maar als we daar iets plaatsen, een hekje bijvoorbeeld, dan vormt het weer een belemmering en kan het gevaarlijk zijn voor fietsers. Bovendien: als we er iets neerzetten, dan gaan kinderen er op zitten en dat willen we ook weer niet.'' Het is echt zo: als je een probleem oplost, dan creëer je er een nieuwe.

Storend voor straatbeeld

''Nogmaals: is er duidelijk naar gekeken maar gezien het hele plan, is dit de uitvoering. Dat we er niets plaatsen dus. Het zou ook storend zijn voor het gehele straatbeeld.'' Ze laat nog wel weten dat de Herenstraat in dit centrumgebied een zogenaamde 30 km-weg is waar dus niet hard gereden mag worden. Dat bijna niemand dit weet, is evident. Het is net als met het zebrapad, 25 meter verderop. Voetgangers kunnen vrij oversteken maar toch zijn er veel autobestuurders die niet voor stoppen, misschien ook niet wetend dat hen dat een proces verbaal van niet minder dan 370 euro (!) kan opleveren.

'Als het kalf...'

Tot slot over de Bedriegertjes van Rhenen vertelt de woordvoerster: ''Laten we hopen dat er nooit iets gebeurt en dat ouders goed opletten.''
Maar misschien is het een kwestie van 'Als het kalf verdronken is, etc...''.

Meer berichten