Ds Inge de Jong en pastor Guido Dieteren maken zich op voor de Rijnweek-voiering. (Foto: Willy Hoorn)
Ds Inge de Jong en pastor Guido Dieteren maken zich op voor de Rijnweek-voiering. (Foto: Willy Hoorn) (Foto: Willy Hoorn)

Traditionele muzikale Rijnweek viering: Zingen maakt vrij

Rhenen - Op 11 juli om 11:00 uur is er een Rijnweekviering in de tent op de Veerwei. Deze jaarlijks oecumenische dienst tijdens de Rijnweek is een fenomeen in een gemeente waar de zondagsrust heilig is.

De traditie is ontstaan in 2004 om de zondag tijdens de Rijnweek te vullen. De Raad van Kerken in Rhenen nam deze uitdaging op zich in samenwerking met het bestuur van de Rijnweek, die de VIP-tent beschikbaar stelde.
De oecumenische viering is een succesformule gebleken.
De gastvrije viering trekt jaarlijks 600-700 bezoekers, kerkelijken van alle gezindten, maar ook niet-kerkelijken. Het is altijd een feest om bij te wonen.

Thema: Zingen maakt Vrij

Het centrale thema is: Zingen maakt vrij! Voorgangers zijn Dominee Inge de Jong en pastor Guido Dieteren en een bestuurslid van De Vlam. Guido Dieteren: "De Rijnweek is een muziekfestival en daarbij willen we ons deze keer aansluiten.
De kapstok voor deze dienst was het zangkoor Duze NomShikaShika oleiding van Toiny Tune".

Inge de Jong: "Het woord Vrij sluit ook goed aan bij het nationale thema 75 jaar Vrijheid. Volgend jaar maken alle gemeenten in Nederland een programma over de herdenking van 75 jaar Vrijheid en Vrede".

Duze NomShikaShika

Het grote a-capella zangkoor is 35 jaar geleden opgericht uit solidariteit met arme mensen en ter ondersteuning van de zwarte bevolking in Zuid-Afrika. Zij zetten zich nog steeds in voor projecten.
Zij zongen voor Nelson Mandela, toen hij de Freedom Award in Nederland ontving. Hun repertoire bestaat uit Zuid-Afrikaanse traditionele liederen en strijdliederen. Ritmisch spannende muziek.

Inge de Jong: "Het woord Vrijheid sluit ook goed bij het nationale thema volgend jaar 75 Bevrijding. Alle gemeenten in Nederland zijn al bezig met de herdenking van 75 jaar Vrijheid en Vrede.

Interactief

Tijdens de dienst dus veel swingende muziek en zang. Het wordt weer een interactieve dienst met de bezoekers.
Men hoeft geen trouwe kerkganger te zijn of zelfs geen binding met een kerk of met het geloof te hebben. Iedereen is welkom.

Na afloop is er een gezellig samen zijn. Koffie/thee/frisdrank worden door het nieuwe bestuur van de Rijnweek en bakkerij Van Toor levert haar befaamde Grebbebrokken.

Meer berichten