Wie niet tegen bier kan, laat het maar staan, sprak Kraantje Pappie vorig jaar. Dit jaar verliep de drankverstrekking op het veld niet feilloos en in de VIP-tent werd juist overmatig veel geschonken. (F: Max Timons)
Wie niet tegen bier kan, laat het maar staan, sprak Kraantje Pappie vorig jaar. Dit jaar verliep de drankverstrekking op het veld niet feilloos en in de VIP-tent werd juist overmatig veel geschonken. (F: Max Timons) (Foto: )

Rijnweek 2019: een week met weer leermomenten

Door Martin Brink

Rhenen - De Rijnweek is weer voorbij. Een week vol met hoogtepunten, een feest voor jong en oud en met aansprekende artiesten. Maar ook een feest met wat smetjes. Een beschouwing.

En daar zal stevig over geëvalueerd worden in de komende weken. Immers: de Rijnweek begon dit jaar financieel bij nul zogezegd. Met hulp van sponsors, die maar met veel moeite bijeen gezocht konden worden, werd er toch weer een aansprekend feest neergezet waar Rhenen best trots op mag zijn. Het aantal sponsors was duidelijk minder dan in voorgaande jaren. De zogenaamde VIP-tent, de grote witte tent recht tegenover het hoofdpodium, was een stuk kleiner dan voorheen. Waar bedrijven voorheen moeiteloos acht stoelen kochten (á 750 euro) verkozen sommigen om er nu maar twee te nemen om het festijn toch maar te blijven ondersteunen. Neem daarbij de grote artiesten die echt niet voor minder dan twintig mille naar de Veerwei komen, de beveiliging die elk jaar steeds meer geld lijkt te gaan kosten, dan kan iedereen op zijn vingers natellen dat het feest niet zomaar tot stand komt.

Geen concurrentie

Voor concurrentie hoeft de stichting Rijnweek niet meer bang te zijn. Het is immers nog niet zo lang geleden dat buurgemeente Veenendaal met een zware delegatie aan de poort in Rhenen rammelde om het festijn naar de eigen plaats te halen. Immers: op avonden met aansprekende artiesten komen tientallen jongeren vanuit Veenendaal naar Rhenen gefietst.

Er werd zelfs met de geldbuidel gerammeld. Terwijl Rhenen er geen financiële vergoeding tegenover zet, had Veenendaal dat via een constructie wel beschikbaar. Alleen: een dergelijk terrein als de Veerwei, waar maximaal 15.000 personen op kunnen en met vluchtwegen volgens de wettelijke regels, dat had Veenendaal niet. Het Stadspark is veel te klein. Het blijft dus in Rhenen, al merkt de plaatselijke middenstand er bitter weinig van.
Ondanks alles weet de organisatie mooie themadagen neer te zetten. Zoals de Hollandse Avond op vrijdag met onder meer de Havenzangers, zangeres Marlane en als klapper André Hazes en zijn band. Op de openingsavond traden bijvoorbeeld Glennis Grace en Xander de Buisonjé op terwijl ook de ouderen aan bod kwamen op de speciale middag. Thomas Oudshoorn trad dinsdag op bij het Rijnpop Festival, speciaal voor verstandelijk beperkten. Woensdagmiddag waren er op het veld leuke activiteiten voor kinderen. Zo was er elke dag wel wat.

Vechtpartij

Vrijdagavond rond 01.00 uur ontstond een vechtpartij in de VIP-tent. De aanwezige beveiliging riep assistentie van de politie in. Die hield vier mannen aan. Hoe kan dat toch? Een deel van dat antwoord is te vinden in het verstrekken van de drank in deze tent. Die is gratis. De horecamedewerkers komen om de haverklap met een nieuwe voorraad langs. Sommigen kunnen niet weigeren. Dan heb je er op de tribune zo twintig weggeklokt en na 24.00 uur ga je vrolijk met je vrienden in de tent verder. De organisatie nam zaterdag al direct maatregelen. ''Er wordt niet meer bediend maar zelf halen aan de bar,'' sprak presentator Harold Verwoert. ''De tap gaat om kwart voor 1 dicht. Sponsors, let een beetje op uw gasten.'' En dat is het dilemma, zonder sponsors geen Rijnweek. Duidelijk is wel dat die in de laatste jaren meer en meer hun gastenkaarten weggeven aan personen die minder goed tegen een flinke plens alcohol kunnen.De Rijnweek kan er niets aan doen maar wordt er wel op aangekeken...

Horeca

De optredens trokken zaterdagavond veel publiek. Met optredens van onder meer Maan, de Edwin Evers Band, Yes-R en Nick en Simon eindigde zaterdag een zeer drukbezochte Rijnweek. Drie avonden gaf de organisatie in de avond het bericht uit met de mededeling dat er niemand meer bij kon. Op donderdag en zaterdag zijn ook de wegen naar de Rijnweek afgesloten omdat het te vol was.
Er waren ook klachten over de horeca. Er waren lange rijen voor de muntverkoop en voor de bar. Op sociale media toonden veel bezoekers zich ontevreden. sommigen zeiden dat ze wel een half uur in de rij hebben gestaan voor munten. Ook dat wordt een stevig evaluatiepunt. De Rijnweek had nu zelf de horeca in handen en dat bleek niet vlekkeloos.

Meer berichten