Mariachi Ensemble Que Calor treedt op tijdens Open Monumentendag in Rhenen. (Foto: PR)
Mariachi Ensemble Que Calor treedt op tijdens Open Monumentendag in Rhenen. (Foto: PR) (Foto: )

Plezier voorop op Monumentendag

Van de redactie

Start nieuw cultureel seizoen

Het landelijk thema van Open Monumentendag is 'Plekken van Plezier' en in Rhenen liggen die plekken middenin de stad. Het organiserend comité heeft namelijk gekozen voor de huwelijksfeest, als plezierig hoogtepunt in je leven. De plaatsen waar je dat viert zijn tegelijk de grote monumenten: Cunerakerk en het voormalige Oude Raadhuis, met zijn sfeervolle trouwzaal.

Rhenen - Dus staat zaterdag 14 september de binnenstad in het teken van de liefde. In het Stadsmuseum, ooit het Raadhuis, zijn ook korte lezingen over trouwen door de eeuwen heen. Een collage van trouwfoto's laat iets zien over trouwen in Rhenen.
Bezoekers kunnen hun eigen trouwfoto meenemen en een plek geven op de 'Trouwwand' in het museum.
Zo wordt Open Monumentendag een feestje waaraan iedereen kan bijdragen. Ook op straat draait het om het huwelijk, vaak met een knipoog.
Wie wil kan samen met vriend of vriendin bij het Stadsmuseum een trouwpak uitzoeken of bruidsjurk en zich zo laten fotograferen. Maar je kunt je partner ook meevoeren naar de deftige 'Weddingchapel' in de stad, voor een huwelijksaanzoek-op-stand.
Open Monumentendag is dus uitgebreid met een straatfestival, ook dankzij het multicultureel festival Kleurrijk Rhenen, dat tegelijkertijd plaatsvindt.
Deze combinatie is de organisatoren afgelopen jaar goed bevallen. Beide evenementen sluiten goed op elkaar aan en ze versterken elkaar.
De dag wordt geopend in de Cunerakerk. Daar presenteert historisch onderzoeker Henk Deys 'Op weg in Rhenen', zijn nieuwe boek over wegen en watergangen. In de kerk is ook de tentoonstelling 'Plekken van Plezier', verbonden aan de verkiezing van Kunstenaar van het Jaar. Het Stadsmuseum biedt een overzichtstentoonstelling van beeldend kunstenaars die meedoen aan de Kunstroute 2019, die je in dat weekeinde kunt fietsen of lopen.
Voor kinderen draait op de Markt een antieke carrousel zijn rondjes. Wie wil kan de Cuneratoren op. Safarischip De Blauwe Bever biedt reisjes op de Rijn. In de stad zijn verhalenvertellers en er scharrelen opmerkelijk uitgedoste typetjes rond.
En er is een uitdagende puzzelwand waar je je kennis over Rhenen kunt testen.
Muzikanten en staatartiesten bepalen de sfeer.
De 'Jatszani Klezmerband', met zijn melancholieke en opzwepende klanken, mariachiband 'Que Calor' zet de toon met exotische en dansbare klanken en orkest 'Nooit Compleet' maakt er weer een feestje van.
Er zijn ook mobiele artiesten, zoals de soliste van 'That Jazz' in haar rijdende huiskamer vol jazz en doo-wop.
En het spetterend optreden van de 'Badmobiel', een rijdende openlucht-badkamer. Bij de 'DJ Frietmachine' kun je patat eten, op voorwaarde dat je een dansje maakt.
En dan is er nog 'Barto', een clowneske acrobaat die zich dubbel vouwt, jongleert en danst. Hij treedt twee keer op, voor wie de eerste keer niet gelooft wat hij ziet.

Meer berichten