Foto: Jan Woldberg

Column: Piraat kat en muis I

  Column

Door Jan Woldberg

De Piratenzenders waren populair onder liefhebbers van het Nederlandstalige levenslied en de Duitse schlager. De luisteraar kon een verzoekplaatje aanvragen door een brief of kaart te sturen of bellen naar een telefoonnummer tijdens de uitzending. Dat werd veel gedaan. Er was ook sprake van een sociale functie omdat plaatjes werden aangevraagd voor jarigen, zieken, jubilarissen en meer. Veel verzoekjes eindigden ook met de standaard zin: "en ook voor alle bejaarden, gehandicapten en ernstig zieken." De meeste zenders zonden uit in het weekend en door overleg kon de luisteraar in Neder-Betuwe de hele zaterdag en zondag door luisteren naar een piraat. In de ochtend naar de Spotnik uit Opheusden daarna kwam de 'Superstar' uit Ochten in de lucht en vervolgens 'Radio Anouchka' uit Andelst.

Omdat de het uitzenden illegaal was werkte men met allerlei fantasienamen. Omdat het uitzenden niet mocht maakte politie en de Radio Controle Dienst jacht op de piratenzenders. Men probeerde de zender te peilen en met invallen werd de zendapparatuur in beslag genomen. In Opheusden ontstond een opstootje bij het toenmalige politiebureau aan de Lindelaan veertig trouwe fans verhaal kwamen halen na een inbeslagname van de zender van V.R.O piraat Johnny Dekker. Johnny draaide de betere popmuziek en ondergetekende heeft nog samen met gitarist Peter Wevers de herkenningstune van deze zender ingespeeld.

Ook toen de politie in Ochten de zender Superstar uit de lucht haalde, verzamelden zich 200 sympathisanten die luidruchtig van zich lieten horen. Een keerpunt kwam toen agent der Rijkspolitie Mark van Es in de gemeente ging werken. Deze fanatieke houwdegen was al snel bekend als de piratenkiller en hij boekte hij ook enige successen. Tot opluchting van de radiomakers niet voor lang.

Mark verliet de politie en is al weer jaren eigenaar van een bekende meubelzaak in Veenendaal. Opmerkelijk dat er vanuit deze radio-enthousiasten nooit initiatieven zijn genomen om er een lokale omroep te starten. Binnenkort krijgt of Nova media of Regio TV Tiel toestemming om voor de gemeente Neder-Betuwe te gaan uitzenden. Men heeft daarvoor veel vrijwilligers nodig, dus oud-radiopiraten: hier ligt een nieuwe legale uitdaging.

Meer berichten