Logo rhenensebetuwsecourant.nl


Foto: Jan Woldberg

Column: 'Als je niet gaat stemmen ben je een sukkel'

  Column

Door Jan Woldberg

Bovenstaande leus was de aftrap van de Loesje campagne van de PvdA in 2001 in de huidige gemeente Neder-Betuwe. Dat brengt mij op een leuke anekdote.
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is het weer ongemeen spannend. Het CDA heeft een bus beplakt met haar kandidaten en staat op de bres voor de ontvreemde leeuwen in Echteld en de SGP deelt oranje zadeldekjes uit en controleert fietslampjes. Alles wordt uit de kast gehaald om de aandacht te trekken.
De moderne tijd heeft ook haar intrede gedaan. Evert de Bruine van Gemeente Belangen heeft zijn goed bezochte Facebookpagina tijdelijk omgedoopt in gemeenteraadsverkiezingen Neder-Betuwe en de Christen Unie en PvdA proberen via blogs en interviews de kiezer aan te spreken.

In 2001 was het beplakken van de verkiezingsborden altijd hét moment voor de partijen om met de beste lijm op een keukentrapje de mooiste plek op het bord te veroveren.
In de Neder-Betuwe is deze charme er nu vanaf en worden de borden strak en digitaal aangeleverd. Toen Kesteren, Dodewaard en Echteld op weg gingen naar een herindeling werd het een campagne die zijn weerga niet kende. In de oude gemeente Kesteren hadden alle partijen er altijd alles aan gedaan om samen de SGP buiten de coalitie te houden. Deze geest waarde ook rond de tijdens de herindelingsverkiezingen. Het was zaak om zoveel mogelijk kiezers naar de stembus te lokken. Ronny Wevers uit Opheusden verzon toen voor de PvdA de ultieme verkiezingsleus: "Als je niet gaat stemmen ben je een Sukkel." Sukkel was toen fractievoorzitter van de SGP.
De posters werden geplakt en burgemeester Moree ( SGP ) nam meteen contact op met het campagneteam van de PvdA. Moree: "Jullie spelen op de man en deze posters moeten worden verwijderd." Het weerwoord dat elke gelijkenis met bestaande personen op louter toeval beruste, werd niet geaccepteerd en de posters moesten eraf.
De Gelderlander werd gebeld en onder het oog van de fotograaf werden de posters pontificaal weggehaald. Op de kop in de Gelderlander kon je wachten. "Censuur in nieuwe gemeente Neder- Betuwe." Vervolgens werden er nog heel veel gerichte posters verspreid in alle kernen, waaronder bij Uchta in Echteld, zoals bijvoorbeeld: "Lekker gesport op zondag, hoe lang nog?"
Op de verkiezingsavond werd in de Vicary in Ochten door spreekstalmeester Marco Groen, de uitslagen bijgehouden en interviewde hij tussentijds de tot op het bot gespannen kandidaten. De SGP leek af te stevenen op een ongekende overwinning, tot de uitslagen van het rode dorp Dodewaard binnenkwamen. Toen bleek de PvdA de grootste partij te zijn geworden en volgde er een grote ontlading. Voor de PvdA waren de goede ervaringen met de SGP in Dodewaard en Echteld de aanleiding om samen een coalitie te vormen. Dat heeft in tijden van evenwicht goed gewerkt maar de chemie is er niet meer. Nu gaan de SGP, CDA, en VVD voor een verlenging van hun samenwerking.

Reageren: woldberg.jan024@gmail.com

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox