'De Waal is van ons allemaal'

  Politiek

Liever zag belangenvereniging Dijkbewaking Dodewaard helemaal geen bouwgrondstoffenbedrijf op de Waalwaard. Nu er voor een nieuwe omleidingsroute wordt gezorgd, zijn de bezwaarmakers akkoord gegaan. Twee problemen blijven echter zorgen baren.

Door Marco Diepeveen

DODEWAARD - Johan Haverdings en Gerrit Geels wonen aan de Waalbandijk. Voor hun deur ligt de nieuwe entree tot De Beijer, het veelbesproken bouwgrondstoffenbedrijf dat deze maand verhuist uit Kekerdom. Met de aanleg van een verbindingsweg en een weg onderlangs hoeft het drukke vrachtverkeer niet door het dorp en over de dijk. "Dat is winst", zegt Haverdings, voorzitter van Dijkbewaking Dodewaard. "Daarom hebben we ons laatste bezwaar tegen de komst van De Beijer ingetrokken. Het was fijner geweest als de weg onderlangs eerder klaar was. Tot mei/juni moeten de trucks nog over de Waalbandijk." Daarmee valt nog wel te leven. Vervelender voor de inwoners is het feit dat de Hiensche Waard tegenwoordig onbereikbaar is. "De Beijer heeft het hek rondom hun terrein 400 meter naar voren verplaatst. Voor een veilige afsluiting, zeggen ze. Maar hierdoor kunnen wandelaars en paarden het natuurgebied niet meer betreden." De directie erkent dit probleem en stelde een brug voor. Geels: "Die moet bij de strekdam komen. De erven-Schimmelpenninck bezitten deze dam. Voor een brug verlenen ze echter geen toestemming." Uitwaaien in de Hiensche Waard is een populaire bezigheid voor veel Dodewaarders. Bij erg laagwater kunnen bezoekers over de strekdam heen. Een alternatieve route leidt via de scheepswerf of de kerncentrale. Te ver voor een blokje om. "De slimste oplossing is het hek terugzetten. De Hiensche Waard is altijd toegankelijk geweest. Immers, de Waal is van ons allemaal." Probleem nummer twee heeft ook te maken met toegankelijkheid. Haverdings vervolgt: "Er vinden allerlei onfrisse activiteiten plaats in het gebied. Daarom heeft De Beijer nu tijdelijk een hek geplaatst. Als de weg onderlangs klaar is, wordt een slagboom geplaatst."

Gesprek voor brug

Gerrit Geels van Dijkbewaking Dodewaard: "De gemeente heeft aangegeven dat zij de toegankelijkheid van de Hiensche Waard en de Waal van groot belang vindt voor de inwoners van Dodewaard. De Beijer kon geen oplossing aandragen. Ze willen het toegangshek niet terugplaatsen naar de ingang van het bedrijfsterrein (zodat de oude situatie hersteld wordt)."

Besloten is dat de gemeente een gesprek gaat arrangeren met de familie Schimmelpenninck (eigenaar van de strekdam) om te kijken of een bruggetje tussen de beide strekdammen alsnog haalbaar is. "We zijn in elk geval blij dat de gemeente zich wel inzet voor de belangen van de inwoners van Dodewaard. Of het resultaat oplevert, moeten we afwachten."

Meer berichten